Bu sorunun cevabı yaşa ve hastalığa ve mevsime göre değişir olmalı.
- Eğer bebeğiniz ilk 1 ay içerisinde ise bir yenidoğandır ve ateşli olmak demek onun acilen hastane koşullarında değerlendirilip, tetkiklerin devamı ve ateşin seyri için büyük ihtimalle hastanede yatırılması demektir. Bunun nedenleri;
- İlk bir aylık süreci yaşayan insan vücudunun, bu süreçte bağışıklık sistemi yetersiz grubunda yer alması. Örneğin, dudağımızda sadece bir uçuk yapabilen virusun bile bebeğin beyin hücrelerine ilerleyebilmesi
- İlk 7 gün kendini gösteren ateşin anneden doğum esnasında geçebilecek enfeksiyonlardan veya doğum sırasında hastaneden kapılabilecek mikroptan kaynaklanma ihtimali.
- Eğer bebeğiniz 1ay-3ay arasında ise erken süt çocuğu dediğimiz dönemdedir ki, burada ateşin kaynağının %8-10 ihtimalle ciddi bir kaynaktan olma ihtimali söz konusudur. Araştırmalarda, rektal yoldan 38C ve üzeri ateşle acil servise başvuran bu yaştaki çocukların %4 ila 25’i oranında ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanabildiğini gösteriyor. Bu dönemde en sık görülen ateş kaynakları sonuçları çok ciddi olmayan viral solunum yolu infeksiyonları ve sonuçları ciddi olabilecek idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bunların ayrımını yapmak ve tedavi etmek, klinisyeninizin sanatını kullanarak gerçekleştireceği marifetidir. Bu nedenle bu aylarda da önerimiz, eğer ateşiniz 38 C yi görüyorsa, ateşli bebeğinizin doktora götürmenin zamanı gelmiş demektir. Her anne babanın, bu dönemde ideal oda ısısı ve bebeğin vücut ısısı konusunda doktorundan doğru bilgileri almış olması önemlidir.
- Eğer çocuğunuz 3 ay-3 yaş arasında ve ateşli ise, araştırmalar sizin bebeğinizin rektal yoldan 38.5 C ve üzerinde olduğunda bunun ciddi bir hastalıktan kaynaklanma ihtimalinin %2 ila %4 oranlarında olduğunu gösteriyor. Bu dönemde ateşli çocuğunuzun ateşinin derecesi, ateşi düştükten sonra eski aktivitesine ve etrafa ilgisine bağlı olarak, 1-2 gün ateşin seyrini izleyebilirsiniz.
- Eğer çocuğunuz 3 yaşından büyük ise, konforunu bozmayan ve 39 C yi bulmayan ateşin kaynağının ciddi olma ihtimalli binde 5 ten azdır. Destekleyici tedaviyi evde sürdürebilir, endişe ettiğiniz noktada doktora başvurmanızı öneririz. Sebebi ciddi olmayan ateşler genelde üst solunum yolları enfeksiyonları ile kendini gösterir, burnu akmaya başlar ve 3.günden sonra kaybolur, kaybolmasa da çocuğunuz bir önceki günden daha iyi görünür.
Ağızdan alınan ateş düşürücüler, her seviyede ki ateşi normal sınırlara getirmeye çalışır. Vücudun dışına uygulayacağınız ıslak pansuman, vücut ısısı 39 C’ye yaklaştığında etkilidir. Yarattığı üşüme ve titreme nedeniyle (biz buna tremor diyoruz) ateşi 38’in altına indirmekte başarısızdır. Burada bezlerin ılık suyla ıslatılması önerilir, sirke kullanmanın ateşi düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Bezlerin doğru yerlere, büyük damarların vücuda yakın geçtiği kasık, koltuk altı ve boyuna koymanın faydası daha çoktur.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.