Çocuk odasının düzenlerken onun zamanla büyüyüp ayaklanacağını göz önünde bulundurarak seçiminizi yapın. Fazla yumuşak olmayan toz tutmayan bir yatak seçmelisiniz. Boyutları bebeğin yatağından küçük olmamalı, yatak kenarı ile arasında 2 cm den fazla boşluk kalmamalıdır. Bebek yatağı genellikle 60x120 cm civarında olanlar 2 yaşına kadar rahatlıkla kullanılabilir....

Sağlıklı bir bebekte başın büyümesi, beynin büyümesini yansıtır. İlk aylarda en hızlı büyüyen vücut bölümü baştır. Bebeğin tüm vücudu gibi kolayca şekil değiştirebilir. Başın ön bölgesinde yer alan bıngıldak 9-18.aylar arasında kapanabilir, erken veya geç kapanan bıngıldak varlığında başın gelişimi yakından izlenmelidir.

Dünyada görebileceğiniz en şirin portre nedir? Bize göre en güzel portre, yeni çıkmış iki küçük dişiyle bize gülümseyen bir bebektir! Ancak bu yolda çekilen sıkıntılar bebek için kolay sayılmaz. Kimi bebekler ilk dişlerini çıkarırken fazlaca sıkıntı çekmezken, bazılarının sorunları daha çok olur. Ebeveynler için bu birkaç huzursuz gece ve daha fazla kucak anlamına gelir!

Yönetimin odak noktası üzerinizde birden fazla yenidoğanın bebeğin aynı anda bakımı nedeniyle, aşırı stresli anlarınızı kontrol altında tutmak olacak. Aileler birbirine benzer bebeklerin farklı sorunları ve farklı beklentileri olduğunu bilmeliler. Birçok ebeveyn ileride yüzyüze gelecekleri problemlerin endişesini taşır, onlara tavsiyemiz bebek bakımları ile ilgili yazılan kitapları okumalarıdır.

Tüberküloz halen global bir sağlık sorunudur. Dünya genelinde 2 milyar kişide latent tüberküloz enfeksiyonu olduğu düşünülmektedir. Tüm vakaların %40’ı Çin ve Hindistan’da yaşamaktadır. Her yıl tüberküloz vakalarına 9 milyon yeni birey eklendiği düşünülüyor. Özellikle gelişmemiş ülkelerde HIV pozitif kadınların en önemli ölüm sebeplerinden biri tüberkülozdur. Sahra altı Afrika ülkelerinde HIV pozitif bireylerin %50-70’i tüberküloz taşımaktadır. Tüberküloz ve HIV birlikteliği özellikle 15-49 yaş arası kadınları çok etkiler, gebelik ve postpartum periodda hastalığa yakalanmak ciddi oranlarda anne ve bebek ölümüne neden olur, mortalite oranı %15’in üzerindedir. Çalışmalarda Tüberküloz taşıyan HIV+ annelerden bebeğe HIV geçişine daha sık rastlanır, maternal-fetal morbidite ve sağ kalımları birkaç kat daha kötüdür.

En çok ilk 2 ayda bebeğin dilinde, yanaklarında ve  damağında meydana gelen, bir çeşit mantarın enfeksiyonudur. Enfeksiyona neden olan, ağız ve vajinada yaşayan bir organizma olan ‘Candida albicans’ mantarı pamukçuk oluşumuna neden olur. Pamukçuk görünümü süt parçalarına benzeyen beyaz minik lezyonlar şeklinde olmaktadır. Can yakıcı olabilir, iştahsızlığa sebep olabilir.

RSV virüsü, her yıl ekim- nisan ayları arasında her yaştan kişiyi enfekte edebilen, özellikle emzirme dönemindeki bebeklerde ve küçük çocuklarda bronşit ve zatureye yol açan bir virüstür. Yetişkinlerde ise hafif soğuk algınlığı semptomları oluşturur.

6 ay-3 yaş arası çocuklarda sık görülen krup (akut laringotrakeobronşit), enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Krup, ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda oluşan öksürük ve nefes darlığıdır. Sonbahar, kış ve bahar aylarında daha sık görülen krup’un sebebi, virüslerdir.

Rotavirüs bebekler ve küçük çocuklarda genellikle kusma ve ateşle birlikte, su gibi ishal ile seyreden akut bağırsak enfeksiyonudur. İlkbahar ve yaz aylarında ön plana çıkan salgınlar yapar. Aşılamaların düşük olduğu gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler de önemli bir sağlık sorunudur. Ağır rota ishalleri küçük çocuklarda ölümle sonlanabilir.