Bebeklerde Pamukçuk
En çok ilk 2 ayda bebeğin dilinde, yanaklarında ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantarın enfeksiyonudur. Enfeksiyona neden olan, ağız ve vajinada yaşayan bir organizma olan ‘Candida albicans’ mantarı pamukçuk oluşumuna neden olur. Pamukçuk görünümü süt parçalarına benzeyen beyaz minik lezyonlar şeklinde olmaktadır. Can yakıcı olabilir, iştahsızlığa sebep olabilir.
Pamukçuk belirtisini anne kendinde de hissedebilir. Özellikle bebeği emzirdikten sonra meme ucunda yanma veya acı hissi meydana geliyorsa pamukçuktan şüphelenebilirsiniz.
Pamukçuk tedavisi oldukça basit olmaktadır. Bebekte veya annede oluşan kalıcı bir sorun değildir. Bu sorunu çözebilmek için bebeğinizin doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz da pamukçuk teşhisi koyduğunda, bebeğiniz ve kendiniz için kullanabileceğiniz damlaları önerebilir. Candida mantarları mikostatin isimli ilaca duyarlıdır, uygun doz ve kullanım şekli ve de annenin birlikte tedavi edilmesi tekrarlamamasını sağlar. Hafif lezyonlarda karbonatlı su etkili olmakla birlikte, karbonat bir tuzdur, bebeğin fazlaca tuz yutmasına sebep olabilir.
Bebeği emzirdikten sonra annenin meme ucuna verilen damlayı sürmesi ile birlikte mantar enfeksiyonlarına karşı önleminizi almış olursunuz.
Henüz oluşmamış bir pamukçuğu önleyici bir ilaç veya ağız bakımı bebeklerde önerilmez. Doğal ağız florasını korumanız ve henüz pamukçuk yokken ağız mukozasına zarar vermemek gerekir.
Tam olarak mantarın yok olduğuna emin olduğunuz zaman ilaç kullanımını sonlandırabilirsiniz. Tedavi edilmediği zaman bu süreç ağrılı olabilir. Bu nedenle bebeğinizde pamukçuk oluşumunu fark ettiğiniz zaman hemen doktorunuza başvurmanız oldukça önemlidir.